Your children need your presence more than your presents. - Jesse Jackson

Spelen

Spelen is ontdekken

spelen Met spelen ontdekt je baby zichzelf en de wereld om hem heen. Hij leert zijn lichaam kennen en gebruiken, hij leert wie er bij hem horen en hoe zijn omgeving is. Met spelenontwikkelt de baby een eigen identiteit. Het is belangrijk dus om speelvoorwaarden te scheppen en het spelen bij je kind te stimuleren.
Spelen is voor een baby zichzelf bewegen: trappelen met de benen, zwaaien met armen en handen, bewegen met het hoofd. Spelen is ook het leren reiken, grijpen, slaan naar voorwerpen en luisteren naar hoge en heldere tonen.

Klik hier voor een overzichtje van de verschillende speelgoedwinkels in uw buurt.

Enkele tips

Tussen 3 en 4 maand
De baby begint voorwerpen vast te houden. Hij oefent het grijpen en zal elk voorwerp onderzoeken, in de mond steken of er mee slaan. Ook het trappelen met de voetjes wordt krachtiger. Een babygym, een trappelspeeltje aan het voeteneinde van het bedje zijn heel geschikt speelgoed. Ook rammelaars doen nu hun dienst. Maar het is belangrijk om een kritische blik te werpen op elk speelgoed. De speeltjes die aan de babygym hangen mogen niet te zwaar zijn, ze moeten bereikbaar zijn voor de grijpende handjes van je baby. Een rammelaar moet licht genoeg zijn, makkelijk vast te houden, geen te lange steel hebben, zodanig dat je baby niet in z’n gezichtje slaat. Geluiden binnen het blikveld trekken de aandacht van je baby. Een muziekdoos of muziekmobieltje zal zeker succes hebben. Maar ook als jij een liedje zingt voor je baby, zal dit hem uitermate bevallen.

Vanaf 6 maand
De baby krijgt belangstelling voor het effect van zijn eigen handelingen. Je baby kan nu zitten en dat betekent dat hij beide handen vrij heeft om speelgoedjes vast te pakken en te betasten. Hij vindt heel wat plezier in het kloppen met of gooien van speelgoed. Kiekeboespelletjes met mama en papa worden bijzonder gewaardeerd.

Rond 8 maanden
De babyzal beginnen kruipen en hij kan nu op eigen kracht zich voortbewegen naar de dingen die hem interesseren… en dit is niet altijd speelgoed! Bewegingsvrijheid geven aan je baby is op deze leeftijd het beste speelgoed. Je baby vindt het bijzonder leuk om voorwerpen te stapelen, doosjes te openen of te sluiten. Insteken en uithalen is daarbij z’n favoriete activiteit. Samen eenvoudige balspelletjes spelen vindt je baby ook reuze.