Your children need your presence more than your presents. - Jesse Jackson

Kinderwens

kinderwensTot je dertigste jaar is de kans om zwanger te worden 15 procent per maand. Van alle vrouwen die zwanger proberen te worden lukt dat bij 30 procent binnen 3 maanden, bij 70 procent binnen een half jaar en bij 80 procent binnen het eerste jaar. De kans om zwanger te worden neemt af naarmate de vrouw ouder wordt. Het bevruchtingsproces is van veel meer factoren afhankelijk. Stress en cafeïnegebruik hebben bijvoorbeeld invloed op de vruchtbaarheid. Als je ouder bent dan 35 jaar bent of een erg onregelmatige menstruatiecyclus hebt, wacht dan geen jaar maar ga eerder langs je huisarts.

Leef gezond

Vanaf het moment de kinderwens er is, is het belangrijk goed te letten op een gezonde levensstijl en dit om 2 redenen:

  • Vruchtbaarheid. Het is bekend dat bjivoorbeeld roken een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van zowel de eicellen als het sperma.Voorkom schade aan het vruchtje.
  • Meestal weet je het niet direct als je zwanger bent. Voordat je daar achter bent is het vruchtje al een paar weken oud en kan het dus al schade ondervonden hebben van bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik.

 

Tips voor mannen

  • Niet roken, geen drugs, geen alcohol
  • Extra foliumzuur en zink (oesters!) innemen het aantal zaadcellen met 75 procent kan verhogen.
  • Een te hoge temperaturen van de ballen (door bv hete sauna, strakke onderbroeken, spataders in de balzak) kan de vruchtbaarheid doen afnemen.
  • Zorg voor voldoend calcium (melk, yoghurt, rijst) en vitamine C
  • Het sparen van het zaad gedurende langere tijd bevordert de kwaliteit niet. Twee tot drie zaadlozingen per week lijkt het beste.
  • Vermijd chemische middelen zoals lood, bestrijdingsmiddelen, verf

Tips voor vrouwen

  • Voor de vrouw die zwanger wil worden kunnen de vitamines A,B12, foliumzuur, B6, C, D en E juist een positieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. Ook Magnesium is op te vatten als het vruchtbaarheidsmineraal voor de vrouw, dit bevordert onder meer de ontspanning van de eileiders.
  • Foliumzuur helpt defecten aan het centrale zenuwstelsel van de baby, zoals een open ruggetje, voorkomen. Begin daar ruim voor je zwanger bent mee, dus eigenlijk al als je gaat proberen om zwanger te worden. Begin met het slikken van foliumzuur uiterlijk vier weken voor de bevruchting tot in ieder geval tien weken na de eerste dag van de laatste menstruatie (na twee maanden zwangerschap dus ongeveer). Neem per dag 1 tablet foliumzuur (0,4 of 0,5 milligram). Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Ovulatietesten

Met ovulatietesten kan je nauwkeurig je vruchtbare dagen vaststellen. De ovulatietest detecteert LH (luteïniserend hormoon) in urine. De snelle stijging in de hoeveelheid LH in de urine, de "LH-piek", is het signaal van de start van de eisprong of ovulatie. LH is altijd aanwezig in de urine, maar tijdens de piek is de hoeveelheid 10-20 maal hoger dan de normale hoeveelheid. Deze piek duurt 1-2 dagen, daarna daalt de LH-concentratie snel weer naar de normale hoeveelheid. De ovulatie vindt plaats 20-48 uur na de start van de LH-piek. Dit is de meest vruchtbare periode van de menstruatiecyclus.

De uitslag van een ovulatietest is niet te vergelijken met een zwangerschapstest. Bij een zwangerschapstest is het resultaat al positief als er een tweede lijn ontstaat. Bij een ovulatietest is het resultaat pas positief als beide lijnen even donker zijn. Als de testlijn donkerder is dan de controlelijn, is het resultaat ook positief. Ochtendurine is niet geschikt om mee te testen omdat LH synthetiseert gedurende de nacht. De LH-piek komt pas in de ochtend op gang en het hoogtepunt ligt rond 12 uur 's middags. Dat is het beste tijdstip om de ovulatietest uit te voeren.

Problemen met zwanger worden

Helaas komt moeilijk zwanger worden steeds meer en meer voor.  Gelukkig zijn er ook steeds meer mogelijkheden om toch zwanger te raken. Uiteindelijk blijft slechts 5 procent van de stellen die graag kinderen ook echt kinderloos.


baby-kids1.jpgbaby-kids106.jpgbaby-kids11.jpgbaby-kids112.jpgbaby-kids113.jpgbaby-kids13.jpgbaby-kids31.jpgbaby-kids32.jpgbaby-kids65.jpgbaby-kids66.jpgbaby-kids71.jpgbaby-kids72.jpg