Children are the hands by which we take hold of heaven. - Henry Ward Beecher
Tot je dertigste jaar is de kans om zwanger te worden 15 procent per maand. Van alle vrouwen die zwanger proberen te worden lukt dat bij 30 procent binnen 3 maanden, bij 70 procent binnen een half jaar en bij 80 procent binnen het eerste jaar. De kans om zwanger te worden neemt af naarmate de vrouw ouder wordt. Het bevruchtingsproces is van veel meer factoren afhankelijk. Stress en cafeïnegebruik hebben bijvoorbeeld invloed op de vruchtbaarheid. Als je ouder bent dan 35 jaar bent of een erg onregelmatige menstruatiecyclus hebt, wacht dan geen jaar maar ga eerder langs je huisarts.
Vanaf het moment de kinderwens er is, is het belangrijk goed te letten op een gezonde levensstijl en dit om 2 redenen:
Met ovulatietesten kan je nauwkeurig je vruchtbare dagen vaststellen. De ovulatietest detecteert LH (luteïniserend hormoon) in urine. De snelle stijging in de hoeveelheid LH in de urine, de "LH-piek", is het signaal van de start van de eisprong of ovulatie. LH is altijd aanwezig in de urine, maar tijdens de piek is de hoeveelheid 10-20 maal hoger dan de normale hoeveelheid. Deze piek duurt 1-2 dagen, daarna daalt de LH-concentratie snel weer naar de normale hoeveelheid. De ovulatie vindt plaats 20-48 uur na de start van de LH-piek. Dit is de meest vruchtbare periode van de menstruatiecyclus.
De uitslag van een ovulatietest is niet te vergelijken met een zwangerschapstest. Bij een zwangerschapstest is het resultaat al positief als er een tweede lijn ontstaat. Bij een ovulatietest is het resultaat pas positief als beide lijnen even donker zijn. Als de testlijn donkerder is dan de controlelijn, is het resultaat ook positief. Ochtendurine is niet geschikt om mee te testen omdat LH synthetiseert gedurende de nacht. De LH-piek komt pas in de ochtend op gang en het hoogtepunt ligt rond 12 uur 's middags. Dat is het beste tijdstip om de ovulatietest uit te voeren.
Helaas komt moeilijk zwanger worden steeds meer en meer voor. Gelukkig zijn er ook steeds meer mogelijkheden om toch zwanger te raken. Uiteindelijk blijft slechts 5 procent van de stellen die graag kinderen ook echt kinderloos.