A child miseducated is a child lost. - John F. Kennedy

Gamen

Hoe vaak en wanneer laat ik mijn kind gamen

gamen

Gamen op zichzelf is niet slecht, maar alleen maar met gamen bezig zijn is dat wel. Zonder andere hobby's doen jongeren zichzelf tekort. Streef een gezond evenwicht na tussen internet, games en andere manieren van ontspanning. Door af te spreken hoeveel er gespeeld mag worden, wanneer en welke spellen er gespeeld mogen worden, houden ouders beter zicht op het spelgedrag. Bepaal samen met uw kinderen wanneer er gespeeld mag worden. Bijvoorbeeld na het huiswerk, of niet vlak voor het slapen gaan.

Bepaal een dagelijkse tijdslimiet (grenzen stellen) Een driejarige speelt best niet langer dan 5 minuten per keer . Een kleuter (4 tot 6 jaar) niet langer dan 10 minuten per keer. Ook bij oudere kinderen en pubers is het noodzakelijk de tijd te begrenzen. Hou daarbij rekening met de tijd die het kind  naast gamen achter een beeldscherm doorbrengt (internet, huiswerk op pc, tv,…).  Zorg voor evenwicht met niet-beeldschermgebonden activiteiten (offline contacten, sport, hobby's).

Controleer welke games mogen gespeeld worden. De symbooltjes op de verpakking (PEGI-classifica?tie) geven aan voor welke leeftijd een game geschikt is, en welke ongewenste inhoud het spel kan bevatten. Om een idee te krijgen van de inhoud kunt u op Youtube de filmpjes opzoeken waarin de game wordt voorgesteld. Sommige aspecten aan bepaalde games, zoals de verbondenheid met andere gamers in een online game, de eindeloosheid van bepaalde games, het feit dat de gamer een eigen identiteit kan kiezen,… zorgen makkelijker voor overmatig gamen.

Tips

 • Beperk de keuze, veel verschillende games hebben is niet beter.
 • Hou computer en spelconsole in de huiskamer.  Zo kunt u ongedwongen toezicht houden op het gamegedrag van uw kind.
 • Speel zelf ook eens mee en ervaar het spelplezier van zo’n game.
 • Stimuleer uw kind om plannen te maken met vrienden en  ze uit te nodigen om ook andere activiteiten samen te doen buiten gamen.
 • Blijf praten over gamen en toon interesse in het spel. Wat vindt uw kind zo leuk aan het spel?
 • Ook bij oudere kinderen blijft het belangrijk te begrijpen wat ze aan het doen zijn en waarom ze dat zo leuk vinden.
 • Praat over games en tijdsbesteding met ouders en andere opvoeders. 
 • Geef zelf het goede voorbeeld: beperk uw eigen schermtijd , televisie en online
 • De bekende spelconsoles en smartphones hebben ‘parental control tools’. Daarmee kunt u instellen hoeveel uur er gespeeld kan worden, spelletjes uitsluiten op basis van de PEGI-classificatie, de online toegang beperken (bvb. geen chat, niet gokken, geen aankopen)
 • Pas op voor bepaalde gevaren van gamen zoals pesten, grof taalgebruik en  ongewenste avances.
 • Wees alert voor online gokken: 6% van de jongeren tussen 10 en 17 jaar speelt wekelijks een kansspel op het internet.