Carrying a baby is the most rewarding experience a woman can enjoy - Jayne Mansfield

Zwangerschap en voeding

zwangerschap en voedingTijdens de zwangerschap is een gevarieerde evenwichtige voeding nodig. De groei van de baby tijdens de zwangerschap is spectaculair. In 38 weken evolueert hij van een minuscule cel naar een compleet organisme van ongeveer 3.5 kg. Het spreekt dus voor zich dat een adequate aanvoer van vitaminen en mineralen onontbeerlijk is. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is dus uiterst belangrijk!

 

 

 

Gevarieerde en evenwichtige voeding

Een gevarieerde en evenwichtige voeding is de basis voor een goede voeding, en dit geldt voor iedereen, zwanger of niet..De voedingsdriehoek kan je hierbij helpen. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheden en zorg je voor voldoende variatie, dan krijg je normaliter alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Zwangere vrouwen moeten echter wel waakzaam zijn voor een aantal punten.

Foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersen en het ruggemerg van de baby. Zodra wenst zwanger te worden, wordt aangeraden een foliumzuursupplement van 400 microgram (of 0,4 mg) te nemen tot je minstens 2 maanden ver bent in je zwangerschap. Foliumzuur verminderd dan immers het risico op open ruggetje, hazenlip of open gehemelte. Het nemen van een supplement betekent echter niet dat de inname via de voeding mag worden verwaarloosd. Belangrijke bronnen zijn bladgroenten, koolsoorten, volkorenproducten, kaas, eieren en citrusvruchten.

Vermijd schadelijke stoffen

Drugs, Alcohol, geneesmiddelen en nicotine kunnen schadelijk zijn voor het kind. Gebruik alleen geneesmiddelen op doktersadvies, ook wanneer het schijnbaar onschuldige pijnstillers of geneesmiddelen betreft die vrij te koop zijn in de apotheek. Pas ook op met geneeskrachtige kruiden en kruidenpreparaten. Soms is de juiste samenstelling niet bekend, of niet getest. Sommige kruiden zijn schadelijk voor het ongeboren kind.

Pas op met vitamine A

Normaal gezien zijn voedingssupplimenten niet nodig voor wie goed en gevarieerd eet. Indien je wel een vitaminesupplement gebruikt, vraag je best advies aan je begeleidende arts. Zeker vitamine A mag de voorgeschreven dagdosis niet overschrijden. Hoge dosissen vitamine A kunnen de vrucht beschadigen en aangeboren afwijkingen veroorzaken. Lever en leverproducten zijn rijk aan vitamine A. Daarom kan je deze levensmiddelen best vermijden als je zwanger bent.

Gebruik voldoende calcium

Bij gebruik van dagelijks 2 tot 3 glazen melk en 1 tot 2 plakken kaas, krijg je voldoende calcium. In plaats van gewone melk kunnen uiteraard ook alternatieven worden gebruikt zoals karnemelk, yoghurt, chocolademelk...

Bijkomende Tîps

  • Eet geen rauw vlees of rauwe vis (rosbief, filet Americain, tartaar of carpaccio, sushi), dit kan besmet zijn met de Listeria bacterie. Deze bacterie kan ook voorkomen in rauwe melk en rauwmelkse kazen zoals brie en camembert. (Op de verpakking staat dan "au lait cru" (=gemaakt van rauwe melk.
  • Let verder extra op de normale hygiëne: warm geen restjes eten op die al een tijdje in de koelkast staan.
  • Zorg dat alle groenten goed wassen zijn.(Listeria)
  • Voorkom dat rauwe gerechten in contact komen met bereide gerechten. (Listeria)
  • Pas op met katten of kattebakken. Toxoplasmose is een infectieziekte veroorzaakt door een parasiet, nl. Toxoplasma gondii. Omdat je hiermee in contact kan komen via onder meer uitwerpselen van katten spreekt men ook van de "kattenziekte". Mogelijke gevolgen zijn miskraam en ernstige afwijkingen van het kind. Ben je reeds voor de zwangerschap in contact gekomen met toxoplasmose, dan ben je voortaan immuun.
  • Wees matig met cafeine, maximum 4 kopjes koffie per dag.

baby-kids36.jpgbaby-kids37.jpgbaby-kids38.jpgbaby-kids39.jpgbaby-kids4.jpgbaby-kids40.jpgbaby-kids72.jpgbaby-kids8.jpgbaby-kids80.jpgbaby-kids81.jpgbaby-kids83.jpgbaby-kids84.jpg